Varmebehovet stiger, når udetemperaturen falder - bortset fra kundernes nogenlunde konstante forbrug af varmt brugsvand året rundt. De fleste husstande har typisk tændt for varmen fra ca. 15. september til 15. maj. Figuren herunder viser det gennemsnitlige varmeeffekt på døgnniveau i alle årets dage mellem 2011 og 2023, hvor det tydeligt ses, at varmebehovet er højest i vintermånederne. Af figuren fremgår det desuden, at der kan være relativt store variationer i varmebehovet med få dages mellemrum. På meget kolde dage kan varmeeffekten stige til knap 3.000 MW, senest oplevet i få timer d. 28. februar 2018.
Varmeforbruget svinger også i løbet af et døgn. For at illustrere dette viser nedenstående figur et udsnit af varmeforbruget i uge 10 2024, hvor der er fremhævet data fra en hverdag og weekenden (torsdag og søndag). Figuren viser at varmeforbruget på hverdage er højest i morgentimerne, hvor der både er mange der tager bad, og hvor der skrues op for varmen i de bygninger, som har temperatursænkning om natten. Om eftermiddagen, hvor udetemperaturen typisk er højest, falder varmeforbruget. Når udetemperaturen falder om aftenen, stiger varmebehovet lidt igen. Figuren viser en tydelig forskel fra hverdag til weekend, især varmebehovet i morgentimerne, hvor weekenden viser et mere jævnt forbrug.
Prognoser
Varmelast planlægger varmeproduktionen for indeværende døgn + 48 timer frem i tiden [link til daglige varmeplaner]. Når Varmelast planlægger lastfordelingen, er udgangspunktet prognoser for varmebehovet.
Varmebehovsprognosen har opdelt varmebehovet i VEKS, CTR og HOFOR’s forsyningsområder og bygger på historiske data for varmebehov, aktuelle vejrprognoser fra DMI og forbruget i dagene op til tidspunktet for prognosen.
I de seks daglige reguleringer som Varmelast laver (intraday reguleringer) tilrettes prognosen sådan, at produktionen tilpasses det faktiske varmebehov. Det er selvsagt nemmere at udarbejde en korrekt prognose for varmebehovet i de timer, der ligger kort ude i fremtiden end for timer, der ligger længere ude i fremtiden.
Hver fredag udsender Varmelast en såkaldt driftsinformation til producenter og varmeselskaber, som bl.a. indeholder en prognose for den kommende uges varmebehov.